Pijpen

‘In het kabinetsbesluit om de voorlichtingsspotjes over veilig vrijen alleen nog maar ’s avonds na 20:00 uur uit te zenden, ziet D66 nieuw bewijs dat het kabinet danst naar het pijpen van de SGP, de partij die de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid moet helpen,’ luidde de openingszin van het artikel ‘Kabinet buigt voor preutsheid’ in De Volkskrant van vandaag.

Een wat lange zin, dat om te beginnen.

Maar daar val ik niet over. Een lange zin kan best mooi zijn, al is deze zin niet echt mooi te noemen.

Ik viel over het schofferende ervan.

Wilders mag zijn gedoogpremier schofferen door hem te doe-eens-normaal- mannen, PVV’er Van Roon heeft de reputatie van Nederland geschoffeerd door de Turkse premier Erdogan een islamitische aap uit één mouw te noemen – een denigrerende verbastering van een man uit één stuk – en nu gaat dus ook de linkse kerk met de schoffering aan de haal.

Volgens D66 danst het kabinet naar het pijpen van de SGP.

Ik denk dat zowel het kabinet als de SGP zich hierdoor geschoffeerd gaat voelen.

Of is het een taalfout, en had het ‘de pijpen’ moeten zijn? Heeft de redactie van De Volkskrant of een woordvoerder van D66 zitten dagdromen?

Sinds Freud weten we dat taalfouten niet onschuldig zijn – het is goed mogelijk dat hier het onbewuste, onderdrukte verlangen van de linkse kerk spreekt om ook eens te mogen schofferen.

Schofferen is alleen interessant als de beoogde tegenstander zich erdoor uit het veld laat slaan.

Rutte zou er daarom goed aan doen zich rustig te laten pijpen door de lijsttrekker van de SGP terwijl Wilders erbij staat en zegt: ‘doe toch eens normaal man’.

Niets aan de hand en over tot de orde van de dag: regeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *