Prachtdame

Afgelopen zondag overleed zangeres en actrice Teddy Scholten (1924-2010). Gisternacht zag ik de herhaling van een interview met haar door Ivo Niehe. Wat een prachtdame.

Ze vertelt hierin over de oranje vlinder, het symbool van de onsterfelijke ziel. Tijdens de begrafenis van Scholtens vader daalde er een oranje vlinder af in de kerk. Het was elf maart, een beetje te vroeg voor de vlinders van oranje. Een week of zes later zat er eenzelfde oranje vlinder in de huiskamer van Teddy Scholten. Ze belde haar moeder, bij haar zat er ook eentje. Ze belde haar dochter, zij ook.

In 1931 schreef Teddy’s grootvader de naam van zijn kleindochter – toen nog Thea van Swieteren – in een rots in een ruïne in Valkenburg. Na het overlijden van haar vader en man bezocht Teddy Scholten deze plek met haar dochter. Toen ze haar grootvaders gravure liet zien, vlogen er twee oranje vlinders voorbij.

Prachtdame, prachtverhaal.

Er is zoveel dat wij niet begrijpen. Dat betekent niet dat we dit niet kunnen waarnemen en ervaren. Ervaren zonder te begrijpen is de kern van ons bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *